Bestrijding processierups, meld uw bomen tijdig aan!



26 mei 2020
Geschreven door Johannes Rijs

De eikenprocessierups is weer actief. Vrijwel iedereen in ons land kent na de afgelopen zomer, waarin er veel overlast en media aandacht was, dit overlast gevende fenomeen.

De rupsen zijn al wekenlang in de toppen van de eiken aanwezig en komen, naarmate ze groter worden nu ook lager in de kroon en op de stammen van de bomen in beeld. Vooral nu de rupsen nesten gaan ‘ bouwen’ worden ze zichtbaar en komen ze vaker in direct contact met mensen of dieren zie zich rondom en onder de bomen bevinden.

1 processierups heeft 700.000 brandharen. Deze kunnen de rupsen als het ware ‘afschieten’ om zich hiermee te verdedigen. De brandharen geven in contact met huid/ ogen/ slijmvliezen irritatie die soms zeer ernstig kan zijn, vooral als er veel brandharen tegelijk zijn.

Wij zorgen in deze tijd voor het veilig en efficiënt verwijderen van de processierupsnesten uit de bomen. We doen dit door middel van zuigtechniek. Er worden géén andere rupsen getroffen en géén bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor blijven de andere belangrijke dieren/ organismen die op en rond eiken leven (en dat zijn er heel erg veel!) ongestoord.

Voor alle denkbare locaties hebben wij oplossingen om de rupsen veilig te verwijderen. Neem tijdig contact op om uw bomen op de lijst te zetten voor controle en ‘ schoonmaken’