Eikenprocessierups

Eikenprocessierups._2


15 juli 2011
Geschreven door Johannes Rijs

De eikenprocessierups, die wij voor zowel gemeenten als particulieren bestrijden doormiddel van het opzuigen van de nesten, hebben de nesten inmiddels grotendeels verlaten. Helaas betekent dit echter niet het einde van de iiritatie door de onzichtbare brandharen van de rupsen. Deze haren blijven namelijk in de nesten achter, na het verpoppen en uitvliegen van de rups/ vlinder.

Het is raadzaam om de (oude) nesten weg te laten halen om irritatie (of erger) te voorkomen. De oude nesten worden droog en bros en vallen uiteindelijk uit de boom. De kans op verspreiding van de brandharen, die jarenlang actief blijven (!), in en rondom de bomen is hierbij erg groot.


Advies:

  • ook oude nesten weg laten halen
  • nooit zelf (zonder professionele bescherming) de rupsen nesten verwijderen
  • besmette bomen volgend jaar tijdig laten controleren, om de rupsen in een vroeger stadium te kunnen laten verwijderen en zo de verspreiding af te remmen